Sjukvård Akademiska sjukhuset

Misstänkt mutbrott på Akademiska sjukhuset i Uppsala

Granskad.se
Granskad.se
Uppdaterad 15 apr 2024
En tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala misstänks ha tagit emot en muta för att köpa in Canons utrustning till sjukhuset.

En tidigare verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala misstänks ha tagit emot en muta för att köpa in Canons utrustning till sjukhuset.

SVT:s granskande program Uppdrag Granskning har konfronterat Akademiska sjukhuset i Uppsala rörande inköpet av röntgenutrustning från Canon Medical Systems, där sjukhusets dåvarande verksamhetschef Adel Shalabi misstänks ha fått en muta på 200 000 kr.

Avsnittet finns att se på SVT Play och visar hur på hur Shalabi säger sig vilja ha ersättning personligen för att gå igenom med köpet av röntgenutrustning från företaget.

Sägs vara för föreläsningar

Innan Uppdrag Granskning publicerar sin granskning kontaktas de av advokater för både Canon och Adel Shalabis som påstår att pengarna avser betalning för föreläsningar i form av ett konsultavtal — föreläsningar som dock inte blivit av. Detta skyller Canon Medical Systems på pandemin, trots att betalningen redan är genomförd.

Dessutom skrevs detta konsultavtal först efter begäran från verksamhetschefen till Canon rörande insättning av 200 000 kr till hans privata bankkonto.

Händelsen polisanmäld

Region Uppsala har sedan Uppdrag Gransknings avslöjande polisanmält affären mellan Adel Shalabi och Canon Medical Systems.


Källor

Följande externa källor har använts som underlag för artikeln:

# Källa Rubrik
1 svtplay.se Avsnitt: "Uppdrag granskning" (SVT)
2 svt.se SVT: "Här gömmer sig Canons vd i en skrubb vid frågor om misstänkt pengaöverföring"